over p[ekeren

Piekeren is een verschijnsel waar iedereen wel eens last van heeft. Wie heeft er niet een keer een slapeloze nacht gehad, waarin  je alleen maar ligt te piekeren en te woelen. Piekeren doet men voornamelijk over moeilijke dingen.

Natuurlijk is het noodzakelijk om na te denken om problemen op te lossen of te voorkomen. Het wordt pas vervelend wanneer je jouw gedachten niet meer kunt controleren. Wanneer ze jouw plotseling te binnen schieten op ongeschikte momenten. En wanneer dezelfde gedachtes steeds opnieuw terugkomen. En wanneer je deze gedachtes niet kunt stoppen. Meestal leiden piekergedachtes niet tot een oplossing. Je blijft hangen in een eindeloos gedraai, je bent van nadenken verzeild geraakt in overmatig piekeren.

Het Frans voor piekeren: 'torturer l’esprit' oftewel het martelen van de geest. Mijn voorstel is om aan te sluiten bij deze Franse zienswijze en piekeren vooral op te vatten als een vorm van zelfkwelling.

runningtherapie en piekeren

Vraag een hardloper waarom hij of zij hardloopt en je krijgt 9 van de 10 keer het antwoord: 'heerlijk, even mijn hoofd leeg maken'. Dat is precies wat er gebeurt als je regelmatig gaat hardlopen, je gunt jezelf elke keer weer het plezier van met je lijf bezig zijn, in de buitenlucht.

Ja, natuurlijk zal je tijdens het lopen nadenken, maar steeds gaan die gedachtes ook weer voorbij en kom je met je bewustzijn in je lijf terecht en niet in je hoofd. Daarmee kom je uit je piekermodus en kun je die ook gaan integreren in je dagelijks leven.

Als ex-hoofd-piekeraar help ik je daar met mijn coaching graag bij!

< Terug